sobota, 19 grudnia 2015
Zupa z soczewicy - Mercimek Corbasi
Składniki:
2 szklanki soczewicy czerwonej
1-2 cebule
3 czubate łyżeczki koncentratu pomidorowego
2-4 ziemniaki
3 łyżki oleju kokosowego nierafinowanego
2,5- 3l wody
2 czubate łyżki masła
1/2 łyżeczki chilli
2 czubate łyżki ostrej papryki w płatkach
3 łyżeczki soli
pieprz
Przygotowanie:
Soczewicę przepłukać na sicie.
Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę.
Cebulę obrać, pokroić w plastry. Przesmażyć na oleju w dużym garnku.
Dodać ziemniaki, koncentrat pomidorowy i soczewicę. Wymieszać.
Zalać wodą. Dodać sól, chilli, pieprz do smaku. Gotować 10 - 15 minut.
Zmiksować blenderem ręcznym.
Sos do zupy: W małym rondelku podgrzać masło z płatkami papryki.
Tak przygotowanym sosem polać zupę na talerzu.
Smacznego :)
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz