wtorek, 8 grudnia 2015

Orzechowy pudding z kaszy jaglanej


Składniki (dla 4-5 osób):
1 szklanka orzechów laskowych
1/2 szklanki daktyli - ok 16 sztuk
1/2 szklanki kaszy jaglanej
1 laska wanilii lub cukier waniliowy
3 szklanki mleka migdałowego


Przygotowanie:
Daktyle zalać wrzątkiem, odstawić.


Orzechy zmielić np. w młynku do kawy.


Kaszę dokładnie wypłukać na sicie bardzo ciepłą wodą, przelać wrzątkiem po czym przepłukać chłodną wodą.
Uprażyć na suchej patelni do uzyskania lekko orzechowego zapachu cały czas mieszając lub potrząsając patelnią.


Do garnka przełożyć uprażoną kaszę, daktyle z wodą, 2 szklanki mleka i przeciętą wzdłuż laskę wanilii.
Gotować do momentu gdy kasza będzie miękka mieszając od czasu do czasu.


Wyjąć laskę wanilii, kaszę przełożyć do blendera, dodać 1 szklankę mleka.
Miksować na gładką masę, dodać zmielone orzechy, wymieszać.


Nałożyć do pucharków, podawać na ciepło lub zimno udekorowane laską wanilii lub orzechem laskowym.


Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz