piątek, 24 stycznia 2025

Ciasto czekoladowe z jagodami goi i żurawiną wegańskie

 


Składniki:

• 2 łyżki siemienia lnianego 

• 3/4 szklanki wody

• 1 szklanka mąki - użyłam mieszanki bezglutenowej 

• 1/2 szklanki mąki arachidowej

• 1/2 szklanki mąki kokosowej

• 1 szklanka cukru trzcinowego

• 1 opakowanie cukru waniliowego

• 1 łyżeczka sody oczyszczonej

• 1 łyżeczka mielonego cynamonu

• 2 czubate łyżki kakao 

• 1/2 szklanki roztopionego oleju kokosowego

• 2 banany

• < > 1/2 szklanki mleka sojowego waniliowego

• garść suszonych jagód goi

• garść liofilizowanej żurawiny

Przygotowanie:

• Siemię lniane mielę w młynku do kawy, zalewam wrzącą wodą i odstawiam 

• Wszystkie sypkie składniki mieszam w misce

• Dodaję olej kokosowy, siemię , rozgniecione widelcem banany i mleko sojowe (tyle aby łatwo się wymieszało ale nie było zbyt płynne)

• Dosypuję jagody goi i żurawinę

• Przekładam do formy (ok 20 cm)

• Piekę w temperaturze 175 stopni C - dwie grzałki 45 minut

Smacznego 😋 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz