Składniki (blacha 20x30cm):
• 4 jajka,
• 1 1/2 szkl. cukru trzcinowego,
• 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii lub 1 cukier waniliowy,
• 150g masła,
• 2 szkl. mąki,
• 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
• 1 szczypta soli,
• 1 czubata łyżeczka cynamonu,
• 1 szkl. maślanki (można zastąpić jogurtem),
• rabarbar kilka - kilkanaście łodyg wedle uznania (ja lubię dużo),
• opcjonalnie truskawki, maliny lub wiśnie do dekoracji
Przygotowanie:
• W dużej misce miksuję jajka z cukrem i wanilią na puszystą masę.
• Dodaję szczyptę soli, mąkę, proszek do pieczenia, cynamon. Miksuję.
• Dodaję maślankę i roztopione masło. Ponownie miksuję.
• Wrzucam pokrojony na 1cm kawałki rabarbar i mieszam łyżką.
• Przekładam fo formy wyłożonej papierem do pieczenia.
• Dekoruję wierzch owocami i rabarbarem.
• Piekę 1godz. w 180stC - dwie grzałki.
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz