Składniki (na blachę ok 20x30 cm):
200 g gorzkiej czekolady 60-70% kakao
200 g masła
4 jajka
1 szklanka cukru trzcinowego nierafinowanego
1 szklanka mąki
1 op cukru waniliowego
200 g śmietany 18%
sól dwie szczypty
Przygotowanie:
Rozpuścić czekoladę z masłem w garnku wstawionym do większego naczynia z gotującą się wodą.
Całe jajka ubijać mikserem z cukrem aż masa widocznie zbieleje.
Cały czas ubijając wlać rozpuszczoną czekoladę, dodać cukier waniliowy i porcjami mąkę.
Dodać śmietanę i dwie szczypty soli. Miksować.
Masę wylać na formę do pieczenia wyłożoną papierem.
Piec 25 minut w piekarniku nagrzanym na 180stC (dwie grzałki).
Po ostudzeniu można posypać cukrem pudrem.
Doskonale smakuje na ciepło z kulką lodów waniliowych.
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz