czwartek, 6 sierpnia 2015

Ciasto czekoladowe pyszne



Składniki (na blachę ok 20x30 cm):
200 g gorzkiej czekolady 60-70% kakao
200 g masła
4 jajka
1 szklanka cukru trzcinowego nierafinowanego
1 szklanka mąki
1 op cukru waniliowego
200 g śmietany 18%
sól dwie szczypty


Przygotowanie:
Rozpuścić czekoladę z masłem w garnku wstawionym do większego naczynia z gotującą się wodą.


Całe jajka  ubijać mikserem z cukrem aż masa widocznie zbieleje.


Cały czas ubijając wlać rozpuszczoną czekoladę, dodać cukier waniliowy i porcjami mąkę.
Dodać śmietanę i dwie szczypty soli. Miksować.
Masę wylać na formę do pieczenia wyłożoną papierem.


Piec 25 minut w piekarniku nagrzanym na 180stC (dwie grzałki).
Po ostudzeniu można posypać cukrem pudrem.
Doskonale smakuje na ciepło z kulką lodów waniliowych.

Smacznego :)



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz