czwartek, 27 sierpnia 2015
Bułki do burgerów
Składniki (na 10-11 bułek):
500 g mąki pszennej
200ml letniego mleka - 1szklanka
100ml letniej wody - 1/2 szklanki
1/3 małej kostki drożdży świeżych - ok. 15g
2 łyżki cukru
1 łyżka soli
3-4 łyżki oleju kokosowego
na wierzch:
ziarno sezamu do posypania
1 jajko
Przygotowanie:
Drożdże rozpuszczam w letniej wodzie.
Do dużej miski wsypuję mąkę, cukier, sól, wlewam mleko, roztopiony olej kokosowy i drożdże.
Wszystkie składniki miksuję na wysokich obrotach używając końcówek typu haki.
Ciasto przykrywam i odstawiam na 1 godz. do wyrośnięcia.
Dzielę na 10-11 części i lepię kulki układając je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia zachowując odstępy tak aby mogły wyrosnąć. Smaruję wierzch każdej bułki rozbełtanym jajkiem i odstawiam na 45- 60 min do wyrośnięcia.
Wyrośnięte bułeczki posypuję ziarnem sezamu i ponownie odstawiam na 20-30 minut.
W międzyczasie nagrzewam piekarnik do 230stC - dwie grzałki.
Wkładam bułki do rozgrzanego piekarnika i piekę 10-12 min na złoty kolor.
Podaję z pysznymi wegeburgerami http://delakulinarnie.blogspot.com/2015/08/wegeburgery.html
i świeżymi warzywami, od razu po upieczeniu gdy są jeszcze cieplutkie
lub następnego dnia po przekrojeniu na pół i wcześniejszym podgrzaniu na grillu lub patelni.
Smacznego :)
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz