piątek, 25 października 2024

Sałatka z pieczonymi warzywami

 



Składniki:

• kilka ziemniaków ( w zależności od wielkości)

• 1-2 buraki

• kawałek dyni lub 2-3 marchewki lub batat

• opcjonalnie dodatkowo mały bakłażan

• liść jarmużu

• koperek  może być też natka pietruszki

• garść kiszonej kapusty lub 2-3 ogórki kiszone

• Łubin jadalny w zalewie solankowej 3-4 łyżki lub ciecierzyca 

Sos:

• sok wyciśnięty z połowy cytryny

• 1-2 łyżki octu balsamicznego 

• oliwa z oliwek

• 1 łyżeczka miodu lub syropu z agawy / klonowego

• odrobina soli i pieprzu 

Przygotowanie:

• ziemniaki, marchew, buraki, bakłażana kroję w kostkę, spryskuję oliwą i piekę 40 minut w 200stC

• upieczone warzywa przekładam do miski, dodaję zieleninę, pokrojoną kiszonkę, łubin/ ciecierzycę. Dodaję sos i mieszam.

Warto spróbować łubinu ze względu na wysoką zawartość białka, błonnika pokarmowego, Cynku, Magnezu, Żelaza, Sodu, Potasu oraz  witamin z grupy B i jego niski indeks glikemiczny.




Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz