Składniki:
• 2-3 łyżki masła klarowanego,
• 1 cebula,
• 3 ząbki czosnku,
• 1 łyżka rozmarynu,
• 1/2 łyżki tymianku,
• 2-3 marchewki,
• 2-3 łodygi selera naciowego,
• 1 1/2 łyżeczki wędzonej papryki - słodkiej,
• 3 łyżeczki soli,
• 1/4 łyżeczki pieprzu,
• 1/4 płatków chilli,
• 2 listki laurowe,
• 800g pomidorów z puszki bez skóry (ja lubię włoskie),
• 5-8 ziemniaków,
• 1/4 niedużej kapusty włoskiej ( ok 250-300g)
Przygotowanie:
• Cebulę kroję w kostkę i podsmażam w garnku na maśle.
• Dodaję przeciśnięty przez praskę czosnek, rozmaryn i tymianek.
• Dorzucam pokrojone w plasterki marchew i seler naciowy.
• Dodaję paprykę wędzoną, sól, pieprz, chilli, listki laurowe.
• Dorzucam pomidory z puszki i dolewam 3 kubki wrzącej wody. Gotuję pod przykryciem 20 minut.
• Dodaję pokrojone ziemniaki i kolejne 3 kubki wrzącej wody. Gotuję pod przykryciem 10 minut.
• Na koniec wrzucam pokrojoną kapustę włoską. Gotuję 5 minut- pod przykryciem.
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz