wtorek, 2 lutego 2021

Zupa warzywna z kapustą włoską



Składniki:

• 2-3 łyżki masła klarowanego,

• 1 cebula,

• 3 ząbki czosnku,

• 1 łyżka rozmarynu,

• 1/2 łyżki tymianku,

• 2-3 marchewki,

• 2-3 łodygi selera naciowego,

• 1 1/2 łyżeczki  wędzonej papryki - słodkiej,

• 3 łyżeczki soli,

• 1/4 łyżeczki pieprzu,

• 1/4 płatków chilli,

• 2 listki laurowe,

• 800g pomidorów z puszki bez skóry (ja lubię włoskie),

• 5-8 ziemniaków,

• 1/4  niedużej kapusty włoskiej ( ok 250-300g)

Przygotowanie:

Cebulę kroję w kostkę i podsmażam w garnku na maśle.

• Dodaję przeciśnięty przez praskę czosnek, rozmaryn i tymianek.

• Dorzucam pokrojone  w plasterki marchew i seler naciowy.

• Dodaję paprykę wędzoną, sól, pieprz, chilli, listki laurowe.

• Dorzucam pomidory z puszki i dolewam 3 kubki wrzącej wody. Gotuję pod przykryciem 20 minut.

• Dodaję pokrojone ziemniaki i kolejne 3 kubki wrzącej wody. Gotuję pod przykryciem 10 minut.

• Na koniec wrzucam pokrojoną kapustę włoską. Gotuję 5 minut- pod przykryciem.

Smacznego :)




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz