poniedziałek, 11 marca 2019

Ciasto kawowe a’la brownie


Składniki:
1/2szkl. mleka
10 czubatych łyżeczek kawy rozpuszczalnej
200g masła
4 jajka
1 szkl. cukru trzcinowego
1 1/2 szkl. mąki
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
Lukier:
2/3 szkl. trzcinowego cukru pudru
3-4 łyżeczki mleka


Przygotowanie:
Do niewielkiego rondelka wlewam mleko, wsypuję kawę, dodaję masło, a następnie podgrzewam i mieszam do momentu gdy masło i kawa się rozpuści. Zdejmuję z gazu i odstawiam żeby trochę przestygło.


Do miski wbijam całe jajka, wsypuję cukier i miksuję kilka minut do uzyskania puszystej konsystencji. Dolewam przygotowany wcześniej roztwór kawy, dodaję mąkę, proszek do pieczenia i sól. Miksuję na gładką masę.



Przelewam do formy. Tutaj użyłam silikonowej, jeśli używam innej wykładam ją dodatkowo papierem do pieczenia.


Piekę w temp. 180st.C -dwie grzałki 22-25min. w zależności od wielkości formy. 
Foremka czacha 13x19cm -22min. Wychodzą dwa ciasta :)
Forma prostokątna 20x30cm -25 min.



Gdy ciasto wystygnie wyjmuję je z formy i  przygotowuję lukier mieszając cukier puder z mlekiem. Nakładam go  cienką warstwą używając łyżki i pędzelka.
Ciacho powinno być delikatnie wilgotne.
Smacznego ;)








Brak komentarzy:

Prześlij komentarz