czwartek, 22 maja 2025

Pasztet z białej fasoli

 


Składniki:

• 3 szklanki ugotowanej białej fasoli ( > 1/2 blendera 1.5l)

• 1 duża cebula

• 2 ząbki czosnku

• olej /oliwa do smażenia

• 50g masła

• 1 dojrzały banan lub 1 jabłko

• 2 szklanki rosołu

• 1 łyżeczka majeranku

• 1 łyżeczka tymianku

• 1 łyżeczka soli

• 1/2 łyżeczki pieprzu

• 1 łyżka musztardy

• 1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej

• 1/2 szklanki kaszy kukurydzianej 

Przygotowanie:

•  Suchą fasolę moczę przez noc w dużej ilości wody, odlewam, zalewam świeżą wodą, gotuję pod przykryciem ok 2 godzin, odlewam

• cebulę kroję w pióra, obieram i zgniatam czosnek,  smażę na oleju do miękkości po czym dodaję masło 

• Fasolę i podsmażoną cebulę przekładam do blendera kielichowego

• Dodaję rosół, przyprawy, musztardę, banana lub starte na tarce  jabłko

• Miksuję na gładką masę. Powinna być dość gęsta ale dać się wymieszać w blenderze

• Dodaję kaszę kukurydzianą i skrobię ziemniaczaną. Mieszam

• Przekładam do formy wyłożonej papierem do pieczenia

• Piekę 1 godz 15 min w piekarniku rozgrzanym do       180 stC - dwie grzałki 

Smacznego :)






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz