środa, 3 lutego 2021

Kapusta włoska ze śliwką

 

 Składniki:

 • 1 mała główka kapusty włoskiej ( Ok. 1kg),

• 8 suszonych śliwek bez pestek,

• 1 jabłko,

• 1 łyżka masła klarowanego (można pominąć),

• 1 łyżeczka soli,

• 2 łyżki oliwy z oliwek,

• 5 łyżek dowolnego mleka roślinnego (ja użyłam z nerkowców) lub wody,

• 4 łyżeczki mielonego kudzu (można zastąpić mąką)

Przygotowanie:

• Kapustę myję, odcinam końcówkę głąba, szatkuję i wrzucam do garnka.

• Dokładam pokrojone śliwki i starte na tarce o grubych oczkach jabłko (ścieram ze skórą).

• Wsypuję sól, dodaję masło i wlewam 1 kubek wrzącej wody. Gotuję 15-20 minut pod przykryciem.

• W szklance mieszam oliwę, mleko roślinne i kudzu. Dodaję do kapusty. Gotuję 3-5 minut cały czas mieszając.

Smacznego :)


 Tutaj kapusta włoska ze śliwką podana jako dodatek do polenty z pieczoną dynią. 




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz