Na podstawie przepisu dr Williama W. Li
Składniki:
• 2 bakłażany,
• 1 łyżeczka suszonego oregano lub dwie świeżego,
• świeża mięta lub natka pietruszki - garść,
• 2-4 drobno posiekane ząbki czosnku,
• czerwona papryka w płatkach,
• sól,
• oliwa z pierwszego tłoczenia (z oliwek koroneiki, picual lub moraiolo),
• ocet balsamiczny,
• listki bazylii - opcjonalnie do podania,
• rukola - opcjonalnie do podania,
• oliwki - opcjonalnie do podania,
• kapary - opcjonalnie do podania.
Przygotowanie:
• Bakłażany myję, obcinam końcówki, kroję wzdłuż na 4 części każdy.
• Grilluję na rozgrzanym grillu (ogrodowym lub kuchennym) po kilka minut z obu stron.
• Układam w naczyniu żaroodpornym. Każdą warstwę posypuję oregano, miętą, czosnkiem, solą i papryką. Skrapiam oliwą i octem balsamicznym.
• Owijam folią spożywczą i odstawiam na min. 20-30minut.
• Podaję udekorowany wg upodobań: liśćmi bazylii, kaparami, oliwkami, z rukolą lub pokrojony jako dodatek do sałatki.
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz