piątek, 12 czerwca 2020

Batony śniadaniowe z gorzką czekoladą



Składniki (16 sztuk, blacha 20x30cm):
• 3 szklanki płatków owsianych,
• 1/3 łyżeczki soli morskiej,
• 3/4 szklanki orzechów nerkowca - grubo posiekanych,
• 15 suszonych moreli- posiekanych,
• 3-4 kawałki suszonego mango - posiekane
• 1/3 szklanki suszonej żurawiny
• 1/3 szklanki suszonych jagód lub borówek, mogą też być to wiśnie lub czereśnie
• 100g czekolady 70% - posiekanej
• 18-20 sztuk suszonych daktyli bez pestek,
• 1/3 szklanki syropu klonowego,
• 3/4 łyżeczki ekstraktu z wanilii,
• 1/2 szklanki ciepłej wody

Przygotowanie:
• W dużej misce mieszam płatki owsiane, sól, nerkowce, morele, mango, żurawinę, jagody i czekoladę.
• W wąskim i wysokim pojemniku zalewam wodą daktyle. Dodaję syrop klonowy, i ekstrakt z wanilii. Miksuję na gładką masę o konsystencji musu jabłkowego używając blendera ręcznego.
• Mus daktylowy dokładnie mieszam z przygotowaną wcześniej mieszanką.
• Przekładam do wyłożonej papierem do pieczenia blachy, mocno i równomiernie ugniatam. Pomagam sobie kładąc na ciasto folię spożywczą, wtedy nie przyczepia się do rąk.
• Kroję na 16 kawałków.
• Piekę w 180stC 20 minut - dwie grzałki.
• Wyjmuję z formy i studzę na kratce.
• Ponownie kroję i pakuję, chłodzę w lodówce.






Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz