piątek, 8 listopada 2019

Kolorowe warzywa z woka w sosie imbirowym


SKŁADNIKI:
15-20g suszonych grzybów mun,
1 cebula,
2 ząbki czosnku,
20-30dag pieczarek,
1 żółta papryka,
2 czerwone papryki,
20-30 strączków groszku cukrowego,
1 marchew,
Korzeń imbiru 2cmx2cm,
2-3 łyżki sosu sojowego jasnego,
2 łyżki sosu Pad Thai lub sosu ostrygowego,
1/2 łyżeczki soli,
Tłuszcz do smażenia


PRZYGOTOWANIE:
Grzyby mun (ja użyłam krojonych) zalewam wrzątkiem i odstawiam na 15min.
W międzyczasie przygotowuję warzywa;
Papryki myję, usuwam gniazda nasienne, kroję w kostkę.
Pieczarki myję, kroję w plastry.
Marchew myję, obieram i kroję obieraczką w cienkie, podłużne plastry.
Cebulę i czosnek obieram, kroję w drobną kostkę.
Imbir szoruję i kroję w cienkie słupki.
Groszek cukrowy myję.


Na woku rozgrzewam tłuszcz do smażenia. Wrzucam cebulę i czosnek. Podsmażam chwilę.
Dodaję pieczarki. Smażę aż zmiękną. 
Dorzucam grzyby mun (bez wody, w której się moczyły), a następnie papryki.
Smażę mniej więcej 3 minuty.


Dodaję imbir i pół łyżeczki soli.


Dorzucam marchew a następnie słodki groszek.


Doprawiam sosem sojowym i sosem PadThai lub ostrygowym do smaku.
Zestawiam z ognia.
Podaję z makaronem ryżowym lub z ryżem.


Smacznego :)








Brak komentarzy:

Prześlij komentarz