Składniki:
250 g świeżego szpinaku
8-10 suszonych pomidorów w oleju
1 cebula
4-5 ząbków czosnku
2 łyżki serka mascarpone
1 ser typu camembert
1 op. makaronu
3 łyżki octu
olej kokosowy do smażenia
garść żółtej tartej mozarelli
Przygotowanie:
Szpinak przepłukuję, wrzucam do dużej miski, zalewam wodą i dodaję ocet. Moczę przez 10-15 minut. Następnie wyciągam szpinak z miski (nie odlewam bo na dno opadają brudy), zasypuję czubatą łyżką soli i odstawiam na kolejne 10 -15 minut. Po tym czasie szpinak puści wodę, delikatnie odciskam go w dłoniach i szatkuję.
Cebulę szatkuję i razem z wyciśniętym przez praskę czosnkiem podsmażam na oleju kokosowym.
W małej miseczce rozrabiam serek maskarpone z 3/4 szklanki wody.
Dodaję go do cebuli i dokładnie mieszam.
Następnie dodaję pokrojony ser camembert
i przygotowany wcześniej szpinak oraz pokrojone suszone pomidory.
Posypuję tartą mozarellą
Jeśli sos wyszedł zbyt gęsty dodaję wody.
Podaję z makaronem.
Równie dobrze smakuje jako pizza. Wystarczy rozsmarować na blacie do pizzy i zapiec.
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz