poniedziałek, 16 kwietnia 2018

Makaron ze szpinakiem i suszonymi pomidorami



Składniki:
250 g świeżego szpinaku
8-10 suszonych pomidorów w oleju
1 cebula
4-5 ząbków czosnku
2 łyżki serka mascarpone
1 ser typu camembert
1 op. makaronu
3 łyżki octu 
olej kokosowy do smażenia
garść żółtej tartej mozarelli


Przygotowanie:
Szpinak przepłukuję, wrzucam do dużej miski, zalewam wodą i dodaję ocet. Moczę przez 10-15 minut. Następnie wyciągam szpinak z miski (nie odlewam bo na dno opadają brudy), zasypuję czubatą łyżką soli i odstawiam na kolejne 10 -15 minut. Po tym czasie szpinak puści wodę, delikatnie odciskam go w dłoniach i szatkuję.


Cebulę szatkuję i razem z wyciśniętym przez praskę czosnkiem podsmażam na oleju kokosowym.


W małej miseczce rozrabiam serek maskarpone z 3/4 szklanki wody.


Dodaję go do cebuli i dokładnie mieszam.


Następnie dodaję pokrojony ser camembert


i przygotowany wcześniej szpinak oraz pokrojone suszone pomidory.


Posypuję tartą mozarellą


Jeśli sos wyszedł zbyt gęsty dodaję wody.


Podaję z makaronem. 
Równie dobrze smakuje jako pizza. Wystarczy rozsmarować na blacie do pizzy i zapiec.

Smacznego :)



















Brak komentarzy:

Prześlij komentarz