środa, 13 kwietnia 2016

Sarma - kuchnia turecka


Składniki:
liście winogron świeże lub mrożone (zerwane z krzaka)
2 cytryny
2 1/2 szklanki ryżu (do suszi)
1 szklanka bulguru
3 cebule
1 ząbek czosnku
natka pietruszki
koperek
1 łyżka suszonej mięty
2 łyżki soli
1 łyżka sumaku
1 łyżka ostrej papryki w płatkach
1 łyżeczka pieprzu
2 łyżki pasty paprykowej
1 kostka rosołowa (można pominąć)
7 łyżek oliwy z oliwek
1 łyżka syropu z granata

Przygotowanie:
Liście winogron zanurzamy pojedynczo we wrzącej wodzie z solą i sokiem z cytryny i odkładamy na bok.
Do garnka lub miski wsypujemy przepłukany ryż i bulgur.
Dodajemy drobno posiekaną cebulę, czosnek, koperek i natkę.
Wsypujemy miętę, sól, sumak, paprykę, pieprz.
Dodajemy pastę paprykową, oliwę, syrop z granata, można dodać pokruszoną kostkę rosołową.
Wszystko zalewamy 1/2 szklanki gorącej wody i dokładnie mieszamy.


Niewielką porcję nadzienia zawijamy ciasno w liść winogrona układając go "żyłkami do góry", tak aby po zwinięciu gładka część liścia była na wierzchu. Jeśli liść jest bardzo duży trzeba go podzielić na części.


Zawijasy układamy ciasno w garnku.


Na wierzch kładziemy 1/2 pokrojonej w kostkę cytryny ze skórą.
Dociskamy talerzykiem, na który lejemy tyle wrzącej wody aby przykryło zawijasy.


Na talerzyk wlewamy 2 łyżki oliwy.
Gotujemy pod przykryciem na małym ogniu ok 30 minut.
Po tym czasie należy sprawdzić wbijając  w zawijas widelec czy są miękkie.

Podajemy skropione sokiem z cytryny.


Smacznego :)




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz