piątek, 25 grudnia 2015

Zapiekanka z cukinii z sosem czosnkowo koperkowym


Składniki:
2-3 średnie cukinie
4 duże ziemniaki lub 8 małych
1 duża cebula
2 pęczki natki
2 pęczki kopru
3 jajka
250 g twarogu
3-4 łyżki mąki
1/3 szklanki oleju kokosowego nierafinowanego
1 jogurt grecki
3 ząbki czosnku
sól, pieprz, papryka ostra


Przygotowanie:
Ziemniaki i cukinie obrać, zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Posypać 1 1/2 łyżki soli, wymieszać i odstawić na 10 minut.


Obraną cebulę, umyte 2 pęczki natki i 1 pęczek kopru posiekać. Włożyć do dużej miski.
Cukinie i ziemniaki odcisnąć, wymieszać z zieleniną.
Dodać rozdrobniony twaróg, jajka, olej i mąkę. Dokładnie wymieszać.
Przyprawić 2 łyżkami ostrej papryki (jeśli nie ma  można dodać słodką i 1/2 łyżeczki chilli),
pieprzem, ewentualnie dosolić do smaku.


Formę do zapiekania wysmarować olejem, nałożyć masę warzywną, wygładzić i posmarować olejem.


Piec 45minut w piekarniku nagrzanym do 230stC - dwie grzałki


Można zapiekać w foremkach do muffinów skracając czas pieczenia,


lub smażyć na patelni jak placki ziemniaczane - nie dodajemy wtedy oleju do masy warzywnej.
Podawać na ciepło lub zimno z sosem jogurtowym.


Sos czosnkowo koperkowy:
Wymieszać jogurt, zgnieciony lub starty na tarce o małych oczkach czosnek i posiekany koper.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz