Składniki (na blachę ):
Kruche ciasto:
450g mąki pełnoziarnistej orkiszowej
150g cukru trzcinowego nierafinowanego
1 1/2 kostki schłodzonego masła
3 żółtka
3 szczypty soli
Nadzienie jabłkowo rabarbarowe:
2 kg jabłek np. antonówka
rabarbar kilka łodyg
200-250g cukru trzcinowego nierafinowanego
2 czubate łyżeczki cynamonu
Beza:
5 białek
200 g cukru pudru białego
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
Przygotowanie:
Kruche ciasto:
Wszystkie składniki wkładam do malaksera i miksuję aż powstanie kula ciasta.
Ja przygotowuję je w trzech równych częściach ze względu na mały malakser.
Dzielę na dwie części w proporcjach 1/3 i 2/3.
Wkładam do torebek śniadaniowych i chłodzę w lodówce 2-3 godziny.
Po tym czasie większą część ciasta ponownie zagniatam i rozwałkowuję do wymiarów blachy obficie podsypując mąką.
Ostrożnie przekładam ciasto do wyłożonej papierem do pieczenia blachy, przycinam zbędne kawałki ciasta i nakłuwam widelcem.
Tak przygotowany spód piekę 15 min w piekarniku nagrzanym na 200stC - dwie grzałki.
Nadzienie jabłkowo-rabarbarowe:
Przygotowuję je od razu po zagnieceniu ciasta kruchego.
Jabłka myję, obieram, kroję na ćwiartki, wycinam gniazda nasienne a następnie kroję na jeszcze mniejsze kawałki ok 1-2 cm szerokości.
Rabarbar myję, obieram i kroję na małe kawałki 1-2 cm.
Wszystko razem z cukrem i cynamonem prażę 5-10 min w dużym garnku.
Odstawiam do wystygnięcia.
Po upieczeniu spodu posypuję go dwoma łyżkami bułki tartej.
Nakładam na to prażone jabłka i równo rozprowadzam.
Beza:
Schłodzone białka ubijam w wysokim pojemniku mikserem na najwyższych obrotach na sztywną pianę.
Nie przestając ubijać dodaję małymi porcjami cukier puder i łyżeczkę mąki ziemniaczanej.
Ubite białka nakładam na jabłka i równo rozprowadzam na całej powierzchni ciasta.
Wyjmuję z lodówki mniejszą część kruchego ciasta i ścieram na tarce o grubych oczkach bezpośrednio na pianę z białek.
Piekę 45 minut w piekarniku nagrzanym na 180stC - dwie grzałki.
Kroję po wystudzeniu.
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz