wtorek, 3 czerwca 2025

Frużelina truskawkowa




 Składniki:
• 2kg truskawek
• 2 szklanki cukru
• sok wyciśnięty z 1 cytryny
• 1/3 szklanki mąki ziemniaczanej 

Przygotowanie:
• Truskawki myję, wycinam szypułki i kroję na drobne kawałki
• Przesypuję do garnka, zasypuję cukrem i odstawiam na 2-3 godziny aby puściły sok
• Podgrzewam na wolnym  ogniu aż się zagotują, gotuję 2-3 minuty. Dodaję sok z cytryny i wymieszaną  z 200ml wody mąkę ziemniaczaną. Dokładnie mieszam i od razu przekładam do wyparzonych słoików. Wystarczy zakręcić i gotowe.

Smacznego :)







czwartek, 22 maja 2025

Pasztet z białej fasoli

 


Składniki:

• 3 szklanki ugotowanej białej fasoli ( > 1/2 blendera 1.5l)

• 1 duża cebula

• 2 ząbki czosnku

• olej /oliwa do smażenia

• 50g masła

• 1 dojrzały banan lub 1 jabłko

• 2 szklanki rosołu

• 1 łyżeczka majeranku

• 1 łyżeczka tymianku

• 1 łyżeczka soli

• 1/2 łyżeczki pieprzu

• 1 łyżka musztardy

• 1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej

• 1/2 szklanki kaszy kukurydzianej 

Przygotowanie:

•  Suchą fasolę moczę przez noc w dużej ilości wody, odlewam, zalewam świeżą wodą, gotuję pod przykryciem ok 2 godzin, odlewam

• cebulę kroję w pióra, obieram i zgniatam czosnek,  smażę na oleju do miękkości po czym dodaję masło 

• Fasolę i podsmażoną cebulę przekładam do blendera kielichowego

• Dodaję rosół, przyprawy, musztardę, banana lub starte na tarce  jabłko

• Miksuję na gładką masę. Powinna być dość gęsta ale dać się wymieszać w blenderze

• Dodaję kaszę kukurydzianą i skrobię ziemniaczaną. Mieszam

• Przekładam do formy wyłożonej papierem do pieczenia

• Piekę 1 godz 15 min w piekarniku rozgrzanym do       180 stC - dwie grzałki 

Smacznego :)






piątek, 7 marca 2025

Ciasto śmietanowe z owocami bezglutenowe

 


Składniki:

• 2 jajka

• 3/4 szklanki cukru trzcinowego

• cukier /aromat waniliowy

• 1 1/2 szklanki mąki - bezglutenowej mieszanki chlebowej

• 1 łyżeczka sody oczyszczonej

• 1 łyżka mąki ziemniaczanej 

• 400g gęstej śmietany 18%

• 50g masła

• czarne porzeczki, truskawki - mogą być mrożone 

Przygotowanie:

• ubijam jajka z cukrem,

• dodaję wszystkie sypkie składniki, śmietanę i roztopione masło - mieszam mikserem 

• przekładam do formy do pieczenia, truskawki kroję w plastry, dekoruję owocami

• piekę 40 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 st.C - dwie grzałki

Smacznego 😋 






wtorek, 18 lutego 2025

Bezglutenowe burgery z awokado

 



Składniki (na dwa 🍔):

Bułki:

• 2 dojrzałe awokado

• 2 jajka

• 1 czubata łyżka chlebowej mieszanki bezglutenowej lub innej mąki

• garść tartej mozzarelli

• sól

• pieprz

• sezam do posypania 

Nadzienie:

• humus

• serek mascarpone

• pomidor

• sałata lub rukola

• sadzone jajko

Przygotowanie:

• do miski wbijam jajka, roztrzepuję widelcem

• dodaję ugniecione widelcem awokado

• wsypuję mąkę, szczyptę soli i pieprzu. Dokładnie mieszam 

• dodaję ser mozarella. Mieszam i kształtuję równe cztery placki na blasze wyłożonej papierem do pieczenia 

• posypuję sezamem

• piekę 25 minut w piekarniku rozgrzanym do 200st C - dwie grzałki 

• jak trochę ostygną smaruję jeden placek humusem, drugi serkiem, układam pokrojone w plastry pomidory, sałatę i sadzone jajko. Składam i zajadam 

Smacznego 😋 











piątek, 24 stycznia 2025

Ciasto czekoladowe z jagodami goi i żurawiną wegańskie

 


Składniki:

• 2 łyżki siemienia lnianego 

• 3/4 szklanki wody

• 1 szklanka mąki - użyłam mieszanki bezglutenowej 

• 1/2 szklanki mąki arachidowej

• 1/2 szklanki mąki kokosowej

• 1 szklanka cukru trzcinowego

• 1 opakowanie cukru waniliowego

• 1 łyżeczka sody oczyszczonej

• 1 łyżeczka mielonego cynamonu

• 2 czubate łyżki kakao 

• 1/2 szklanki roztopionego oleju kokosowego

• 2 banany

• < > 1/2 szklanki mleka sojowego waniliowego

• garść suszonych jagód goi

• garść liofilizowanej żurawiny

Przygotowanie:

• Siemię lniane mielę w młynku do kawy, zalewam wrzącą wodą i odstawiam 

• Wszystkie sypkie składniki mieszam w misce

• Dodaję olej kokosowy, siemię , rozgniecione widelcem banany i mleko sojowe (tyle aby łatwo się wymieszało ale nie było zbyt płynne)

• Dosypuję jagody goi i żurawinę

• Przekładam do formy (ok 20 cm)

• Piekę w temperaturze 175 stopni C - dwie grzałki 45 minut

Smacznego 😋