wtorek, 31 maja 2016

Baklava sposobem babci


Składniki:
500g ciasta do baklavy - baklava yufkasi (można kupić w sklepie z art. tureckimi lub w sklepie internetowym u mojego znajomego baklava yufkasi
200g masła (najlepiej klarowanego)
200g orzechów włoskich lub niesolonych łuskanych pistacji
sok wyciśnięty z 1/2 cytryny
2 szklanki cukru
2 szklanki wody
kijek do baklavy - kupiłam tzw kijek modelarski w leroy merlin za niecałe 4 zł i jest super :)


Przygotowanie:
Syrop cukrowy;
W szerokim garnku gotuję cukier z wodą w proporcji 1:1
Gotuję tak długo aż będzie miał konsystencję lekkiego syropu.
Dodaję sok z cytryny. Gotuję jeszcze 1 min i odstawiam do ostudzenia.

W niewielkim rondelku roztapiam masło.

Orzechy kruszę dnem szklanki lub siekam drobno nożem.

Rozkładam jeden płat ciasta, smaruję cienką warstwą masła


Układam na nim drugi płat ciasta i ponownie smaruję masłem


Posypuję cienką warstwą pistacji lub orzechów włoskich (nie mieszam jednych z drugimi)


Zawijam na kijku rolując nie za ciasno


Ściskam chwytając za brzegi tak aby się pomarszczyło


Zdejmuję z kijka


Układam na blachę wyłożoną papierem do pieczenia lub w naczyniu do zapiekania i smaruję wierzch pozostałym masłem


Piekę 20-30 minut w 180stC
Po wyjęciu z piekarnika czekam 5 minut i równomiernie polewam syropem cukrowym


Następnie kroję ostrym nożem i podaję


Pyszna na ciepło i na zimno,
Smacznego :)

Pasztet z pestek dyni ze śliwką


Składniki:
3 szklanki pestek z dyni
5 cebul
5 szklanek bulionu warzywnego lub wody
1 szklanka kaszki kukurydzianej
1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
śliwki suszone bez pestek
olej kokosowy do smażenia
sól
pieprz


Przygotowanie:
Cebule obieram, kroję w grube plastry, podsmażam na oleju kokosowym na złoty kolor


Do blendera kielichowego wrzucam pestki z dyni, podsmażoną cebulę, bulion warzywny lub wodę.


Miksuję na gładką masę


Przelewam do miski. Dodaję kaszkę kukurydzianą, mąkę ziemniaczaną oraz sól i pieprz do smaku.
Dokładnie mieszam po czym połowę masy przelewam do wyłożonej papierem do pieczenia formy keksówki.
Pośrodku układam ciasno śliwki.


Zalewam resztą masy.


Wyrównuję i piekę 90 minut w 190stC - dwie grzałki


Kroję po wystudzeniu


Smacznego :)



piątek, 27 maja 2016

Kebab z bakłażanem


Składniki:
4 bakłażany
2 cebule
2 ząbki czosnku
2 pomidory (niekoniecznie)
3 czerwone papryki - najlepiej ramiro
natka pietruszki
1/2 kg mięsa mielonego wołowego
1 jajko
sól
pieprz
1 łyżka ostrej papryki w płatkach
1/2 łyżeczki suszonej mięty (niekoniecznie)
2 łyżki koncentratu pomidorowego lub pasty paprykowej
3-4 łyżki oleju


Przygotowanie:
Bakłażany myję, odcinam końcówki, obieram w podłużne paski i nacinam poprzecznie w 2 cm pasy nie przecinając do końca. Moczę w solonej wodzie przez 15 minut po czym dokładnie płuczę i osuszam.
W misce wyrabiam mięso z drobno posiekaną cebulą, zgniecionym czosnkiem, posiekaną natką,  jajkiem,1 łyżką ostrej papryki w płatkach, 1 czubatą łyżką soli, mielonym pieprzem i opcjonalnie suszoną miętą.
Nadziewam bakłażany mięsem i układam w naczyniu żaroodpornym lub na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Pomiędzy bakłażanami układam pociętą w pasy paprykę i pomidora.
Całość polewam 1 szklanką wody wymieszaną z koncentratem pomidorowym (lub pastą paprykową), odrobiną soli i olejem.


Zapiekam 40-45minut w piekarniku nagrzanym na 200stC (dwie grzałki).

Smacznego :)




czwartek, 26 maja 2016

Panna cotta


Składniki (na 12 porcji):
1 l śmietanki 30%
250 ml mleka
125g cukru pudru
20g żelatyny w listkach


Przygotowanie:
Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie.
W tym czasie w garnku podgrzać śmietankę z cukrem i mlekiem.
Tuż przed osiągnięciem wrzenia zdjąć z ognia i dodać odciśniętą z wody żelatynę i dokładnie wymieszać tak aby się rozpuściła.
Ostudzić do temperatury pokojowej mieszając od czasu do czasu.
Przelać do pojemniczków a następnie chłodzić w lodówce przez min. 6 godzin.


Podawać z musem owocowym, karmelem lub gorzką czekoladą.

Smacznego :)